2014. augusztus 14., csütörtök

REAl thoughts: Hogyan blogoljunk?

Először is: üdvözlök mindenkit. Rea Kovats vagyok. Tudjátok, az a beképzelt kis ribanc, aki írta azt a cikket az Egy ikerpár titkos naplójáról és azóta rettenetesen el van szállva magától. Na, ő volnék én.
Egyik reggel nehéz, kínkeserves ébredésem után - jobban belegondolva az már inkább délelőtt volt - nézegettem a Facebook-omra érkezett üzeneteket. Köztük volt a Critiqueen-é is. Szépen, kedvesen indított sorai végén ("Tetszik a stílusod és ez a fiatalos szemtelenséged, amivel közlöd a mondanivalód.") abban a megtiszteltetésben részesített, hogy amíg ő a Sziget Fesztiválköztársaság állampolgáraként egyik színpadtól a másikig csápol, én lehetek az egyik "tehetséges író" (ő mondta), aki gondoskodhat arról, hogy egy perc pangás ne legyen a blogján.
Korábban a sajátomon közzétettem egy igen szarkasztikus cikket a bloggerek alapvető hibáiról, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Érthető. Éppen ezért úgy döntöttem, újra megírom. Sokkal pozitívabb hangvételben. Mivel most sztárvendég vendégszereplő vagyok, nem szeretném összeszennyezni Critiqueen weblapját a néha már túlságosan lélekbevágó iróniámmal, úgyhogy kicsit visszafogom magam.
Ezúttal kevésbé leszek terjengős. Én is elutazom pár napra, így kevesebb időm van gondolkodni a szavakon. De azért próbálom nem összecsapni ezt az összefoglalót.

Na, akkor kezdjük is az elején:

Válaszd ki a megfelelő szervert! A legtöbben a Blogspotot használják bloggerkedésre. Talán ezt a legegyszerűbb kezelni és nem szükséges hozzá külön regisztráció, elég egy Gmail címet létrehoznod. Pluszpont, hogy egy raklap extra szolgáltatás is jár mellé. De persze más lehetőségek is akadnak: G-Portál, Blogger, Blog.hu, Wordpress estébé. Amelyik neked szimpatikus.

Mi legyen a név? Mindenképp valami egyedi, amit lehetőleg kevesen vagy egyáltalán nem használnak. A saját nevedből is kreálthatsz egy szójátékot, mint ahogy én tettem a REAl thoughts, azaz valódi gondolatok esetében. Lehet magyar, angol vagy más idegen nyelvű is - bár a kínait inkább kerüld, mert arra a kutya nem fog rákattintani. Főleg az nem, amelyikből a kínaiak már szalonnát csináltak.

URL cím Az URL címnek (vagyis ami www-vel kezdődik és valamelyik ország két-három betűs rövidítésével végződik) célszerű megegyeznie a blogod nevével. Fontos, hogy ne legyen túl hosszú és kacifántos. Azt nehezen fogják megjegyezni. 


Nézzünk ki valahogy! A legtöbb internetes szerver rendelkezik előre legyártott sablonokkal. Amíg nincs "rendes" kinézeted, válassz ezek közül, de ne használd túl sokáig. Az túl amatőr benyomást kelt. Ügyelj a betűtípus olvashatóságára, a színek harmóniájára, a képek megfelelő beillesztésére – vagyis ne lógjanak túl az oldalsávon. Akkor sincs veszve minden, ha kábé annyira értesz a designkészítéshez, mint bohóchal a villanyszereléshez. Rengeteg olyan weboldal létezik, ami fejléceket, modulokat vagy egész design-okat kreál ingyen és bérmentve. A legtöbben profi munkát végeznek, szóval van miből válogatnod.

Kell egy jó marketing Mit is takar ez? Elsősorban egy Facebook csoport/oldal létrehozását. Sokan a csoportra esküsznek, mivel az közvetlenebb és az oldalak elérhetősége az utóbbi időben jelentősen csökkent (köszönjük Zuckerberg), viszont az utóbbi profibb benyomást kelt, így személy szerint inkább azt javaslom. Amennyiben az oldalt választod, akkor is lépj be pár blogokra specializálódott csoportba. Nagyon jó reklámfelületek, és segítséget is kérhetsz, ha valahol elakadtál. ;)


Helyesírás vagy hejesírás? Gyorsan szólok: az első változat a jó. Gondolom evidens, hogy követnünk kell a nyelvtani szabályokat, ezt nem is ragozom tovább. Talán mondanom sem kell, a szóismétlés is kerülendő. Ebben segítségedre lehet a www.szinonimaszotar.hu weboldal. Tudom, rengetegen ezt szajkózzák, de nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Miről írjak? Ezt célszerű azelőtt eldönteni, hogy egyáltalán létrehozod a blogodat. Tudod, ez olyan, mintha előbb vennél egy autót és aztán tennéd le a jogsit. Itt is rengeteg lehetőség adott: publikálhatod a saját fiktív történeteidet, írhatsz kritikákat, ajánlókat, készíthetsz design blogot (és ezzel ki is küszöbölted a hogy-a-fenébe-nézzen-is-ki problémát) vagy közzéteheted a saját naplódat. Nézzük meg, mire kell odafigyelned a különböző típusok esetében.

Fiction/Fanfiction Szeretsz írni? Akkor írj! Ebben senki nem akadályozhat meg. Főleg, ha élénk a fantáziád. Ha elég biztos vagy magadban és bírod a gyűrődést, akár publikálhatsz is. Ne keseredj el, ha elsőre nem tökéletes az irományod – minden gyakorlás kérdése. Fogadd el az építő jellegű kritikákat és gondolkozz el rajtuk. Bunkó parasztokból lesz egy pár, velük ne törődj.
- A tördelés nagyon fontos. Új bekezdések mindig új sorba kerüljenek. Ilyenkor Shift+Entert nyomj, ne Entert, mert akkor túl nagy lesz a mondatok közötti hézag.
- Ne keverd össze a prológust a fülszöveggel! Rengetegen beleesnek ebbe a hibába és rosszul értelmezik a két szót. A fülszöveg egy rövid ismertető, ami kedvet csinál az olvasáshoz és bemutatja a történetet, természetesen a végkifejlet nélkül. (A könyvek hátuljára szoktak tenni ilyen rövid kis szövegeket. Na, arról beszélek.) A prológus pedig egy bevezető, ami az első fejezet ELŐTT játszódik.
- Bármilyen sztorit is írsz, valamilyen szinten muszáj a realitás talaján maradnod. A túl nagy képtelenségek inkább riasztóak, mintsem izgalmasak.
- A szereplőidnek legyenek vágyai, motivációi. Ezek viszik előre a cselekményt. Ha csak teng-leng a főhősöd, akkor bukott az egész.
- Nem baj, ha alkalmazol egy-két bevált sablont, de azért próbálj meg valami egyedit kitalálni! Olyat, amilyen még nincs. Senki sem szereti a tucatblogokat. Ja de, akik szintén ilyeneket gyártanak.
- További tippeket olvashatsz a Kezdő írók kézikönyvében Alexander Steele-től. Pöpec kis könyvecske, minden írópalántának ajánlom.

Design blog Mielőtt létrehoznál egy design blogot, nézz körül alaposan, nem keresnek-e egy már létezőhöz társszerkesztőt. Egy olyanhoz csatlakozva, amit már ismernek a népek, könnyebben érvényesülhetsz. Mutasd meg nekik pár munkádat, hátha éppen Te kellesz nekik. Nagyon fontos: MINDIG legyen egy saját portfóliód! Ha nem találsz sehol egy üres helyet, akkor is keress magad mellé pár tehetséges webdesignert, és nyissatok egy közös oldalt.
Más designblogokról ne tűntess fel sajátodként se alapokat, se sablonokat, se HTML kódokat, meg úgy alapjáraton: SEMMIT! Az az ő munkájuk, tartsd ezt tiszteletben.

Kritikablog Ez egy olyan műfaj, ahol könnyen át lehet esni a ló másik oldalára. Állítólag én is megtettem már egy párszor. Állandó lehúzással és fikázással nem leszel népszerű (vagy ha mégis, nem jó értelemben), éppen ezért ügyelj a pozitívumok kiemelésére is.
Kritikát gyakorlatilag bármiről lehet írni: könyv, film, sorozat, játék, zene, koncert, rendezvény, vagy akár egy másik blog – ebben az esetben mindenképp kérj engedélyt a szerzőtől, kivéve, ha ő maga bízott meg eme nemes feladattal.
Fontos: ha már kritizálsz, akkor csináld rendesen! Ne tudd le az egészet öt mondatban, mert akkor senki nem fog komolyan venni. Legyél építő jellegű, semmiképp sem támadó vagy sértő.

Erotikus blog Egy igen megosztó téma. Sok régimódi gondolkodású ember ítéli el a szexuális tartalmú történetek szerzőit – Téged ez ne tántorítson el. Kivéve, ha nem bújtál ágyba senkivel és gőzöd nincs a szexualitásról csak úgy hiszed, mindent tudsz róla. Vagy ha még nem múltál el tizenhat. Akkor inkább ejtsd a témát. Magadat járatnád le, hidd el.

Beauty blog Csak saját képeket, mégegyszer mondom, CSAK SAJÁT KÉPEKET használj! A Google-ben divatfotókat keresni bárki tud – Te legyél egyedibb ennél! Bátran mutasd meg a világnak, milyen jó a stílusérzéked – akkor is, ha nincsenek méregdrága márkás ruháid. Most úgy őszintén, ki nem sz*rja le, honnan van az a csini szoknyád vagy a menő pólód? Bárki bárhol találhat ahhoz hasonlót! Ja, és egy jó minőségű fényképezőgép sem árt, ami szép képeket készít. Igényes fotók – igényes blog. ;)

Pár hasznos modul, amit feltétlenül csempéssz bele a blogodba:

Feliratkozás Manapság a feliratkozók száma presztízskérdés. Eleinte biztosan kevesen lesznek a rendszeres olvasóid, de ez természetes. Majd később szaporodni fognak. Nem feltétlenül egymással.



Pipálgatás A Blogspot lehetőséget nyit arra, hogy a bejegyzések alján pipálással jelezzék, tetszett-e nekik az adott cikk, avagy sem. Nem mindenki fog kommentelni, aki arra jár, úgyhogy érdemes egy ilyenre „beruháznod”.

Chat Ez a modul tökéletesen alkalmas arra, hogy a látogatóid gyorsan és egyszerűen hagyhassanak Neked üzenetet vagy szócsatába kezdjenek a többiekkel.

Blogarchívum vagy a bejegyzések listája. Előbbi évekre, hónapokra vagy akár napokra bontva jeleníti meg a bejegyzéseidet, utóbbit szerintem fölösleges magyaráznom. Legalább az egyiket használd.

Címkék A cikkeid könnyebben megtalálhatók lesznek, ha különböző kulcsszavakkal felruházod őket.

Remélem, hasznosnak bizonyult számodra ez a cikk. Kissé időszűkében vagyok, de azért próbáltam minél többet kihozni magamból. Most megyek, pakolnom kell. Köszönöm, hogy Rám szántál pár percet az életedből. Nézz fel a www.reakovats.blogspot.hu oldalra, ott bőven találsz még hasonló írásokat. ;)


1 megjegyzés: